Individuele familieopstellingen

Soms leef je onbewust het leven van iemand anders. Je draagt een last voor iemand anders in de familie, zonder dat je dat weet en zonder dat je dat wilt. Het is mijn missie om jou in contact te brengen met jouw essentie en kracht; om jou te inspireren tot een zelf-verantwoordelijk, autonoom en gelukkig leven.

Soms is een familieopstelling in groepsverband een té grote stap. Dan is een individuele familieopstelling een veilig alternatief. Met behulp van figuren of vloerankers wordt jouw opstelling vorm gegeven. Een familieopstelling duurt 1-2 uur en de kosten bedragen € 85,– (incl. BTW). De aanbevolen therapeuten hanteren hun eigen tarief.

Een voorbeeld met figuren

Het verlangen van de cliënt (moeder rechts in geel): ‘ik wil vrij zijn’. De begeleider vraagt aan de cliënt om haar systeem van herkomst op te stellen m.b.v. ©Playmobil figuren (zie afbeelding 1). Wat opvalt is dat de energie bij moeders systeem van herkomst ligt. Maar ook de diepe liefde van de vader (links in geel) voor zijn overleden kind is voelbaar. Moeder kijkt naar buiten en is wellicht verbonden met de dood en volgt daarin haar moeder (dynamiek: ‘ik volg jou, lieve moeder’). Oma (groen) heeft twee kinderen verloren en kijkt ook naar buiten. De angst om te leven is groot voor zowel oma als moeder.

De focus op de moederlijn wordt benadrukt (zie afbeelding 2). De cliënt is zichtbaar ontroerd en zich ervan bewust welke impact haar blinde kinderlijke moederliefde heeft gehad. De cliënt vraagt wat zij kan doen om het systeem te helen? De begeleider antwoord dat het bewustzijnsproces in gang is gezet en dat “Het Wetend Veld” zijn werk zal doen.

De overleden kinderen mogen naar “Het Verborgen Licht” worden gebracht (zie afbeelding 3) waar zij rust zullen vinden. Daarmee ontstaat er tevens rust in het systeem van herkomst (de familie); de doden zullen niet langer aan de levenden trekken om gezien te worden . . .

Een voorbeeld met vloerankers

De Duitse Gisela nam telefonisch contact met mij op om een opstelling te doen. Gisela is een introverte vrouw, geboren in 1950. Onder het genot van een kopje thee vroeg ik aan Gisela of ze ooit een opstelling had gedaan en zo ja, wat de uitkomst was. Gisela vertelde dat ze weliswaar zelf nog nooit een opstelling had gedaan maar dat ze bij verschillende begeleiders representant was geweest. Gisela vertelde verder dat ze wilde afrekenen met het verleden omdat ze vermoedde dat ze een ‘last’ droeg die niet van haar was. Daarop vroeg ik wat haar verlangen was. Haar antwoord was: “ik wil afvallen en heb alles geprobeerd; niets lukt.”

Ik vroeg haar of zij bij de huisarts was geweest en of haar schilklieren goed functioneren; zij antwoordde bevestigend. Ik ben toen begonnen met het maken van Gisela’s genogram en werd mij ervan bewust dat haar vader tijdens de Tweede Wereldoorlog in het oostfront vocht.

Gisela is als enigst kind hoofdzakelijk door haar moeder opgevoed die een beklemmend en benauwend beroep op haar dochter deed. Gisela zegt dat zij, na de scheiding van haar ouders, uiteindelijk de ‘partner’ van haar moeder is geworden. Gisela’s moeder is nooit hertrouwd en Gisela is altijd thuis blijven wonen. Gisela had geen interesse in mannen omdat zij geheel in dienst van haar moeder was.

Pas toen moeder overleed, realiseerde Gisela zich dat ze was veranderd van een knappe, slanke jongedame in een corpulente vrouw, zonder partner en zonder kinderen terwijl ze wel degelijk een kinderwens had! Gisela had nauwelijks contact met haar vader gehad en de mannen tot wie zij zich ná de dood van haar moeder aangetrokken voelde waren allemaal getrouwd. Voor mij was dat voldoende informatie omdat mijn voorlopige hypothese was dat de leemte in het leven van Gisela door haar werd gecompenseerd met ‘eten’ ook wel ‘emo-eten’ genoemd. Een hapje voor mama, een hapje voor papa en hapjes voor alle emoties die op een of andere manier niet bevredigd konden worden, inclusief liefde; liefde voor zichzelf…

Ik gaf Gisela een aantal vloerankers en nodigde haar uit om een vloeranker te kiezen voor haar drie innerlijke kinderen plus een vierde voor het fenomeen ‘eten’.

opstelling, familieopstelling, individuele opstelling, Jan Velsen

Vervolgens heb ik Gisela uitgenodigd om op de verschillende vloerankers te gaan staan en haar gevoel met mij te delen. Allereerst ging zij op haar ‘magische kind’ staan en ik verwachtte een spontaan goed gevoel zoals de meeste cliënten hun magische kind ervaren. Echter deze keer was het anders. Gisela trok wit weg en kreeg kippenvel. Gisela vroeg of ze van haar magische kind weg mocht stappen.

Vervolgens ging ze op de vloerankers van haar gemaskerde en gekwetste kind staan met vergelijkbare reacties; ook hier kreeg ze een beklemmend en benauwd gevoel en vroeg ze wederom of ze van de vloerankers weg mocht stappen. Tenslotte is Gisela op het vloeranker van ‘eten’ gaan staan en slaakte een diepe zucht van ontspanning.

Toen ik Gisela vroeg of zij misschien een of meerdere vloerankers zou willen verplaatsen, raapte zij spontaan het ‘eten’ op en legde het vloeranker zonder na te denken boven op haar drie innerlijke kinderen.

opstelling, familieopstelling, individuele opstelling, Jan Velsen

Conclusie

Naar aanleiding van het inleidende gesprek, Giselas genogram en het spontaan plaatsen tijdens de opstelling van ‘eten’ boven op haar drie innerlijke kinderen, gaf Gisela aan dat ‘eten’ een compensatiemiddel was voor haar onvervulde biologische verlangens. Twee van haar innerlijke kinderen stonden symbool voor haar vader en moeder. Gisela was symbiotisch verstrikt met haar ouders en was zich niet bewust dat zij zich geïdentificeerd had met hun traumagevoelens.

Na afloop van de opstelling heb ik mijn hypothese met Gisela gedeeld. Ongeveer vier maanden later kreeg ik een mailtje van Gisela met de informatie dat ze ruim 15 kilo kwijt was en dat het goed met haar ging.

Heb je naar aanleiding van een individuele familieopstelling een vraag, klik dan op de onderstaande knop. Ik zal jouw vraag binnen 24 uur beantwoorden.


content copyright © 2006 – 2018 | Velsen & Partner B.V. | voorwaarden | disclaimer | geheimhouding | klachtenregeling | privacystatement