De individuele familieopstelling

Soms is een opstelling in groepsverband nog een té grote stap. Dan is een individuele Familieopstelling met figuren en/of vloerankers een veilig en goed alternatief.

Tijdens de vier sessies maken we een genogram, we kijken naar de overlevingsstrategieën en de oorzaak van een mogelijk trauma en tenslotte gaan we samen wegen ontdekken die naar ‘vrijheid’ leiden.

Een voorbeeld met figuren

De hulpvraag van de cliënt (moeder rechts in geel): ‘ik wil vrij zijn’. Ik vraag aan de cliënt om haar systeem van herkomst op te stellen m.b.v. ©Playmobil figuren (zie afb. 1).

Wat opvalt is dat de energie bij moeders systeem van herkomst ligt. Maar ook de diepe liefde van de vader (links in geel) voor zijn overleden kind is voelbaar.

Moeder kijkt naar buiten en is wellicht verbonden met de dood en volgt daarin haar moeder (dynamiek: ‘ik volg jou, lieve moeder’). Oma (groen) heeft twee kinderen verloren en kijkt ook naar buiten. De angst om te leven is groot voor zowel oma als moeder.

Focus

Ik benadruk de focus op de moederlijn (zie afb. 2).

De cliënt is zichtbaar ontroerd en zich ervan bewust welke impact haar blinde kinderlijke moederliefde heeft gehad.

De cliënt vraagt wat zij kan doen om het systeem te helen?

Ik antwoord dat het bewustzijnsproces in gang is gezet en dat “Het Wetende Veld” zijn werk zal doen.

Het verborgen licht

De overleden kinderen mogen naar “Het Verborgen Licht” worden gebracht (zie afb. 3) waar zij rust zullen vinden.

Daarmee ontstaat er tevens rust in het systeem van herkomst (de familie); de doden zullen niet langer aan de levenden trekken om gezien te worden . . .

Een voorbeeld met vloerankers

De Duitse Gisela nam telefonisch contact met mij op om een opstelling te doen.

Gisela is een introverte vrouw, geboren in 1950. Onder het genot van een kopje thee vroeg ik aan Gisela of ze ooit een opstelling had gedaan en zo ja, wat de uitkomst was. Gisela vertelde mij dat ze weliswaar zelf nog nooit een opstelling had gedaan maar dat ze bij verschillende begeleiders representant was geweest.

Gisela vertelde verder dat ze wilde afrekenen met het verleden omdat ze vermoedde dat ze een ‘last’ droeg die niet van haar was. Daarop vroeg ik wat haar verlangen was. Haar antwoord was: “ik wil afvallen.”

Ik ben begonnen met het maken van Gisela’s genogram en zag dat haar vader tijdens de Tweede Wereldoorlog in het oostfront vocht.

Gisela is als enigst kind hoofdzakelijk door haar moeder opgevoed die een beklemmend en benauwend beroep op haar dochter deed. Gisela zegt dat zij, na de scheiding van haar ouders, uiteindelijk de ‘partner’ van haar moeder is geworden.

Voor mij was dat voldoende informatie omdat mijn voorlopige hypothese was dat de leemte in het leven van Gisela door haar werd gecompenseerd met ‘eten’.

Ik gaf Gisela een aantal vloerankers en nodigde haar uit om een vloeranker te kiezen voor haar drie innerlijke kinderen plus een vierde voor het fenomeen ‘eten’.

Emo-eten

Vervolgens heb ik Gisela uitgenodigd om op de verschillende vloerankers te gaan staan en haar gevoel met mij te delen.

Allereerst ging zij op haar ‘magische kind’ staan. Gisela trok wit weg en kreeg kippenvel. Vervolgens ging ze op de vloerankers van haar gemaskerde en gekwetste kind staan met vergelijkbare reacties. Tenslotte is Gisela op het vloeranker van ‘eten’ gaan staan en slaakte een diepe zucht van ontspanning.

Toen ik aan Gisela vroeg of zij misschien een of meerdere vloerankers zou willen verplaatsen, raapte zij spontaan het ‘eten’ op en legde het vloeranker zonder na te denken boven op haar drie innerlijke kinderen.

Hypothese (kort samengevat)

Naar aanleiding van het inleidende gesprek, Giselas genogram en het spontaan plaatsen tijdens de opstelling van ‘eten’ boven op haar drie innerlijke kinderen, gaf Gisela aan dat ‘eten’ een compensatiemiddel was voor haar onvervulde biologische verlangens.

Twee van haar innerlijke kinderen stonden symbool voor haar vader en moeder; Gisela was symbiotisch verstrikt met haar ouders en was zich niet bewust dat zij zich geïdentificeerd had met hun traumagevoelens.

Na afloop van de opstelling heb ik mijn hypothese met Gisela gedeeld. Ongeveer vier maanden later ontving ik een mailtje van Gisela met het bericht dat ze ruim 15 kilo kwijt was, dat het goed met haar ging en dat ze open stond voor een relatie.


content copyright © 2019 | lifecoachanja